2010. január 21., csütörtök

Az asztma valóban gyógyítható

Az asztma valóban gyógyítható - Butejko professzor gyógytechnikájának ismertetése

Mi is ez a módszer?
Egy ukrajnai származású orvos-professzor, név szerint Konsztantin Pavlovics Butejko (az interneten 'Buteyko'-ként terjedt el) nevével fémjelzett asztma-gyógyító módszerről szeretnék tájékoztatást adni. Ez a lélegzést visszatartó gyógytechnika kizárólag az ő érdeme. Az orvos-professzor 1958 óta kutatott a témában és egy publikációban olvastam, hogy csupán a régi Szovjetúnióban 1967-ig több mint 1000 beteget (asztmás, magas vérnyomású vagy szívbeteget) kezeltek a módszerével, azóta ez a szám meghaladta a százezer fõt. (forrás: dr. Paul J. Ameisen: Every Breath You Take, kiadó: Lansdowne Australia Pty Ltd) 
A módszernek Ausztráliában nagy viszhangja van, de talán még nagyobb Új-Zélandon és számos más országban, például Angliában is. Az USÁ-ban csak most kezd elterjedni, Nyugat és Közép-Európáról kevés információm van, de tudom hogy vannak ilyen légzés-tanfolyamok Anglián kívül Németországban, Olaszországban és Hollandiában is.
A módszer rőviden
A feladatot úgy kell elvégezni, mintha víz alá bújnánk. NAPONTA LEGALÁBB 60-SZOR KELL GYAKOROLNI!
Vegyünk egy nagy lélegzetet és tartsuk bent addig, amíg erőlködés nélkül tudjuk, majd engedjük ki a levegőt és vele együtt a feszültségeinket is. Nem baj, ha eleinte nem megy a 20 mp. Folyamatosan kell a hörgőket és a légző izmokat megnyújtani, tornáztatni. Ne erőlködjünk, csak lazán végezzük.
20 másodperces légzésszünet a tüdőbetegségekkel kapcsolatos gyógyulási reakciókat indítja be. Pl. krónikus tüdőgyulladás, krónikus hörgőgyulladás, tüdő-zsugorodás. Ezek a betegségek gyógyíthatók a legkönnyebben. Mindig ezzel a 20 másodperccel kezdünk, amíg, az influenza tünet meg nem jelenik. Utána emelünk. Erőlködés nélkül végezzük a gyakorlatot.
30 másodperces légzésszünet az emésztőrendszer, orr-fül-gége betegségek, gyomorfekély, krónikus bélgyulladás, aranyér, orr-arcüreggyulladás, mandulagyulladás betegségeket szünteti meg.
40 másodperces légzésszünetnél kezd elmúlni (vese, máj, ízületi, húgyúti panaszok, hormonális és immunzavarok, allergiák és daganatok).
50 másodperces légzésszünetnél az anyagcsere már oly mértékben felgyorsul, hogy a szövetek elkezdik a regenerálódást. A bőr puhább és simább lesz. Eltűnnek a ráncok. Fiziológiai megfiatalodás megy végbe a szervezetben. Regenerálódik az immunrendszer, megsemmisül minden parazita, több baktérium, gomba és vírus.
60 másodperces légzésszünetnél a következő idegrendszeri károsodások múlnak el:epilepszia, szklerózis, agy-, koponya traumák.
Ha jól végzi a gyakorlatot 2-4 héten belül egy furcsa influenza tünet jelentkezik, fájnak az izmok, a nyálkahártya beduzzad. 1-3nap és elmúlik. Nem kell megijedni. Folytatni kell tovább.
Amikor az ember átlépi ezt a határt, különös energiákat kezd kibocsátani magából. Szeméből különös hipnotikus fény sugárzik.
Ez a belső energia gyógyító hatással bír. A súlyos betegségekben szenvedő emberek sokkal céltudatosabban végzik a légzőgyakorlatokat, és minden utasítást betartanak, ami a gyógyulásukat szolgálja. Ez azért is van így, mert más hatékony gyógymódot nem találtak eddig nekik. Ezt az ősi gyógymódot az orosz gyógyítók őrizték meg nekünk.
Kórházi teszt
E cikk írásakor Brisbane-ben tartózkodom, ahol a nyugati világ legkorábban publikált orvosi klinikai tesztjét végezték el a Butejko módszerre. 1994.dec.-1995.jan.-ban a brisbane-i Mater Hospital-ban professzor Charles Mitchell, dr. Simon Bowler szakorvos és Ms Amanda Green folytatta le a tesztet Szása Sztalmatszkij és Ms Tess Graham (Butejko-gyakorlók) segédletével. 19 komoly asztmás beteg 6 héttel a Butejko légzéstechnika elsajátítása után 90 százalékban beszüntette mindenféle segítőszer (bronchodilátorok) igénybevételét, mert olyan nagymértékű javulást tapasztaltak mind közérzetileg, mind a tünetek elmaradásában. A 20 főből álló másik csoport, ahol nem a Butejko-féle módszert ismertették, hanem csak általános relaxációs és más gyakorlatokat végeztek - csak 5 százalékos enyhítőszer elhagyási eredményt tudott felmutatni a teszt 6 hete után. Ráadásul a Butejko módszert elsajátítók később is enyhítőszer függetlenek maradtak.
Média visszhang
Ezt a tesztet alig egy héttel a hat hetes lefolytatása után dr. Simon Bowler ismertette egy hobarti szakmai konferencián 500 ausztrál és új-zélandi szakorvos és kutató előtt, amit a Thoracic Society of Australia and New Zealand szervezett. A hatás nem maradt el, egy csomó helyi újságcikkben kürtölte szét a fenti tapasztalatokat és emellett a szakmai irodalom helyi magazinjai is cikkeket jelentettek meg a témáról: az Austalian Doctor nevű szakmagazin kiemelten, címlapon közölte az eseményt (1995. április 7.-én), ugyancsak így reagált a Medical Observer is, valamint a Medical Journal of Australia is közölt leveleket. Azóta cikket közölt a Natural Health Society magazin, a Wellbeing, Health and Nature is. Az ausztrál állami ABC tévében is, igaz sokkal később, adtak tájékoztatást. A kereskedelmi tévéadók sem maradtak ki a sorból. Ugyancsak tanulmányokat folytattak azóta Londonban Peter Barnes professzor által, Kanadában pedig Paul O'Byrne professzor vezetésével.
további információt a
www.buteyko.hu (Buteyko Légzési Központ)

Az immunrendszer szerepe

Az immunrendszer több funkciót is betölt: elpusztítja az ártalmasnak ítélt élő organizmusokat, semlegesíteni képes bizonyos mérgező anyagokat, lebontja az öreg sejtjeinket az újjáépítéshez, méregteleníti és tisztítja a testet, védekező anyagokat halmoz fel, immunissá képes tenni a szervezetet bizonyos már leküzdött antigének ellen. (Antigén = baktérium, vírus, káros idegen anyag, meg nem emésztett fehérje, stb.) Kétféle védekező mechanizmusra képes: vagy általános védelmi, vagy egyedi és kizárólag egy bizonyos antigén ellen. Az életünk során különféle fertőzésekkel találkozva immunis védelmet alakít ki ellenük külön-külön.

Csecsemőknél amíg az immunrendszer még javában formálódik, az immun-védelmet az anyatejben levő anyagok szolgáltatják. Kisbabáknál míg az emésztő rendszer még fejlődik, az ilyen ételek mint müzli, pasztőrözött tehéntej, tojás stb. a babáknál fehérvérűség, cukorbetegség és maradandó allergia okozója lehet, akiknél később az élet során, ha a rossz emésztés ismét bejuttat megemésztetlen ugyanilyen étel anyagokat a véráramba, akkor ahelyett hogy a védekező enzimek és fehérvérsejtek felfalnák ezeket, akadálytalanul keringenek allergiás reakciókat váltva ki.

Gyengítő negatív tényezők

Ezekkel szinte mindenki tisztában van, ennek ellenére alig van valaki aki tesz ellenük valamit is. Az immunrendszer képessége függ az általános egészség és fizikai erőnlét mértékétől, az egészséges életmódtól, táplálkozástól, káros szenvedélyektől, de ezektől függetlenül az ellenálló képesség nagymértékben lecsökken a negatív gondolkodásmód, zaklatott életvitel, túlhajszoltság és stressz miatt. A sort lehetne folytatni környezeti és munkahelyi ártalmakkal túlhajszolva az immunrendszert, ideértve lég-, víz-, ételszennyeződéseket, sugárzásokat (például röntgen-felvételek, tévé és számítógép monitor, mikrohullámú sütő, mobil telefon) stb.

Az immunizáció, védőoltás szükséges-e vagy sem?

Az eredeti alapindíték valóban logikusnak tűnik: mesterségesen védelmet kelteni bizonyos betegség-mikróbák ellen azok legyengített formájából, emberi vagy állati közegéből készített oltóanyag közvetlenül a szervezetbe való juttatásával. Azaz ha védőoltás létezik valamilyen betegségre, akkor az elkerülhető lenne így. A vizsgálati eredmények viszont megcáfolják ezt a feltételezést. Számos orvos, tudós, szülő a védőoltás ellen van, akik szerint az immunrendszer megerősítésére van szükség és nem pedig a veszélyes mellékhatásokat is kiváltható és többnyire haszontalan oltásokra. Újabban perek folynak a védőoltások által keltett mellékhatások miatt.

Immunterápia

Az immunterápia mesterséges beavatkozással próbálja befolyásolni a betegség lefolyását, miután a betegség már bekerült a szervezetbe. Bizonyos, vérből, vizeletből stb. készített oltóanyag a szervezetbe való juttatásával akarják gerjeszteni a védelmi reagálást. Az eredmények meglehetősen kiábrándítóak. De vajon miért? A válasz ott kereshető, hogy ha a szervezet önmagától nem, vagy alig képes védelmi reakciókra, akkor mesterségesen felingerelve sem lesz erre képes. Azaz egy gyenge immunrendszer ettől még gyenge marad.

Nem a betegség a hibás, hanem a rossz életmód, toxikusság, táplálkozás, kevés testmozgás, napfény hiánya, stressz. Ezek kölcsönösen egymásra épülő tényezők, azaz minden egyes tényezőt ki kell korrigálni ha a teljes felerősödést akarjuk elérni. Az immunrendszer képes regenerálódni a testtel együtt. Ne vágyjon csodaszerre, ha az Ön életmódja nem ilyen, mert ugyanoda fog visszajutni. Vannak ugyan immunrendszert erősítő szerek, terápiák, de ezek hatásfokai a helyes életvitel mellett eltörpülnek és legtöbbször csak bizonyos ideig hatnak.

Számos orvos, szakértő azon a véleményen van, hogy a rák és szinte minden betegség egy egészséges szervezetben nem tud megjelenni.

Egy korai német orvos, dr. Josef Issels szerint a betegség valójában csak a legyengült immunrendszer jele és a hagyományos, csakis a beteg testrészre irányuló kezelés eleve kudarcra van ítélve. Az egész testet és azáltal az immunrendszert kell megerősíteni.

Rák-betegség

Nagyon sok beszámoló van rákból való teljes felépülésre. Ennek az esélye 3 fő tényezőtől függ:

- a máj és más főszervek megmaradt működési képessége,

- az immunrendszer még vissza-regenerálódhatóságának foka,

- a beteg küzdeni akarásának mértéke.

Sokan nem is hinnék el, hogy milyen nagy az esélyük. Ha a megfelelő tápanyagok anyagcseréje visszaállítható és ha a kiváltó intoxikációs hatás megállítódik, akkor a szervezet méregtelenítő képességét kell megnövelni, hogy az meghaladja a ráksejtek toxin termelődését, ami kialakít egy kedvezőbb vér összetételt. A megjavult keringés és megnövekedett oxigén-tartalom a test egészére kedvezően hat, és remény van arra hogy visszatartsa, vagy akár meg is állítsa a daganat terjedését és egyidejűleg segítse az immunrendszer vissza regenerálódását.

A küzdelem további sikere azon múlik, hogy vajon a test valahogyan megnövelt természetes antitumor küzdő- és az immunrendszer rákölő képessége meghaladja-e a ráksejtek osztódási képességét.

A legfontosabb tényező nem a rák elterjedtségének foka, hanem a test megmaradt regeneratív képessége.

Másfelől ha a ráksejtek túlságosan is gyorsan roncsolódnak szét, akkor az több toxint halmoz fel, mint amennyit a szervezet képes lenne eltávolítani. Tehát a máj, vastagbél tisztán tartása létkérdés. Azaz megint a megfelelő táplálkozás szükségességéhez (is) jutottunk.


Immunrendszert erősítő módszerek

Meglepően sok könyv, cikk, beszámoló, portál jelent meg bizonyos sikerekről tájékoztatva. A gyógyulás eredete, ezen leírások szerint, több esetben csupán a nyugodt életvitel és nyersen fogyasztott organikus növényi ételek, másoknál különféle és többnyire természetes immun-javító szerek, alternatív terápiák, meditáció és vizuális képzettársítás, néhány különleges orvosság, gyógyszer, valamiféle módszer, de legtöbbször ezek valamilyen kombinációja volt.