2010. január 21., csütörtök

Az asztma valóban gyógyítható

Az asztma valóban gyógyítható - Butejko professzor gyógytechnikájának ismertetése

Mi is ez a módszer?
Egy ukrajnai származású orvos-professzor, név szerint Konsztantin Pavlovics Butejko (az interneten 'Buteyko'-ként terjedt el) nevével fémjelzett asztma-gyógyító módszerről szeretnék tájékoztatást adni. Ez a lélegzést visszatartó gyógytechnika kizárólag az ő érdeme. Az orvos-professzor 1958 óta kutatott a témában és egy publikációban olvastam, hogy csupán a régi Szovjetúnióban 1967-ig több mint 1000 beteget (asztmás, magas vérnyomású vagy szívbeteget) kezeltek a módszerével, azóta ez a szám meghaladta a százezer fõt. (forrás: dr. Paul J. Ameisen: Every Breath You Take, kiadó: Lansdowne Australia Pty Ltd) 
A módszernek Ausztráliában nagy viszhangja van, de talán még nagyobb Új-Zélandon és számos más országban, például Angliában is. Az USÁ-ban csak most kezd elterjedni, Nyugat és Közép-Európáról kevés információm van, de tudom hogy vannak ilyen légzés-tanfolyamok Anglián kívül Németországban, Olaszországban és Hollandiában is.
A módszer rőviden
A feladatot úgy kell elvégezni, mintha víz alá bújnánk. NAPONTA LEGALÁBB 60-SZOR KELL GYAKOROLNI!
Vegyünk egy nagy lélegzetet és tartsuk bent addig, amíg erőlködés nélkül tudjuk, majd engedjük ki a levegőt és vele együtt a feszültségeinket is. Nem baj, ha eleinte nem megy a 20 mp. Folyamatosan kell a hörgőket és a légző izmokat megnyújtani, tornáztatni. Ne erőlködjünk, csak lazán végezzük.
20 másodperces légzésszünet a tüdőbetegségekkel kapcsolatos gyógyulási reakciókat indítja be. Pl. krónikus tüdőgyulladás, krónikus hörgőgyulladás, tüdő-zsugorodás. Ezek a betegségek gyógyíthatók a legkönnyebben. Mindig ezzel a 20 másodperccel kezdünk, amíg, az influenza tünet meg nem jelenik. Utána emelünk. Erőlködés nélkül végezzük a gyakorlatot.
30 másodperces légzésszünet az emésztőrendszer, orr-fül-gége betegségek, gyomorfekély, krónikus bélgyulladás, aranyér, orr-arcüreggyulladás, mandulagyulladás betegségeket szünteti meg.
40 másodperces légzésszünetnél kezd elmúlni (vese, máj, ízületi, húgyúti panaszok, hormonális és immunzavarok, allergiák és daganatok).
50 másodperces légzésszünetnél az anyagcsere már oly mértékben felgyorsul, hogy a szövetek elkezdik a regenerálódást. A bőr puhább és simább lesz. Eltűnnek a ráncok. Fiziológiai megfiatalodás megy végbe a szervezetben. Regenerálódik az immunrendszer, megsemmisül minden parazita, több baktérium, gomba és vírus.
60 másodperces légzésszünetnél a következő idegrendszeri károsodások múlnak el:epilepszia, szklerózis, agy-, koponya traumák.
Ha jól végzi a gyakorlatot 2-4 héten belül egy furcsa influenza tünet jelentkezik, fájnak az izmok, a nyálkahártya beduzzad. 1-3nap és elmúlik. Nem kell megijedni. Folytatni kell tovább.
Amikor az ember átlépi ezt a határt, különös energiákat kezd kibocsátani magából. Szeméből különös hipnotikus fény sugárzik.
Ez a belső energia gyógyító hatással bír. A súlyos betegségekben szenvedő emberek sokkal céltudatosabban végzik a légzőgyakorlatokat, és minden utasítást betartanak, ami a gyógyulásukat szolgálja. Ez azért is van így, mert más hatékony gyógymódot nem találtak eddig nekik. Ezt az ősi gyógymódot az orosz gyógyítók őrizték meg nekünk.
Kórházi teszt
E cikk írásakor Brisbane-ben tartózkodom, ahol a nyugati világ legkorábban publikált orvosi klinikai tesztjét végezték el a Butejko módszerre. 1994.dec.-1995.jan.-ban a brisbane-i Mater Hospital-ban professzor Charles Mitchell, dr. Simon Bowler szakorvos és Ms Amanda Green folytatta le a tesztet Szása Sztalmatszkij és Ms Tess Graham (Butejko-gyakorlók) segédletével. 19 komoly asztmás beteg 6 héttel a Butejko légzéstechnika elsajátítása után 90 százalékban beszüntette mindenféle segítőszer (bronchodilátorok) igénybevételét, mert olyan nagymértékű javulást tapasztaltak mind közérzetileg, mind a tünetek elmaradásában. A 20 főből álló másik csoport, ahol nem a Butejko-féle módszert ismertették, hanem csak általános relaxációs és más gyakorlatokat végeztek - csak 5 százalékos enyhítőszer elhagyási eredményt tudott felmutatni a teszt 6 hete után. Ráadásul a Butejko módszert elsajátítók később is enyhítőszer függetlenek maradtak.
Média visszhang
Ezt a tesztet alig egy héttel a hat hetes lefolytatása után dr. Simon Bowler ismertette egy hobarti szakmai konferencián 500 ausztrál és új-zélandi szakorvos és kutató előtt, amit a Thoracic Society of Australia and New Zealand szervezett. A hatás nem maradt el, egy csomó helyi újságcikkben kürtölte szét a fenti tapasztalatokat és emellett a szakmai irodalom helyi magazinjai is cikkeket jelentettek meg a témáról: az Austalian Doctor nevű szakmagazin kiemelten, címlapon közölte az eseményt (1995. április 7.-én), ugyancsak így reagált a Medical Observer is, valamint a Medical Journal of Australia is közölt leveleket. Azóta cikket közölt a Natural Health Society magazin, a Wellbeing, Health and Nature is. Az ausztrál állami ABC tévében is, igaz sokkal később, adtak tájékoztatást. A kereskedelmi tévéadók sem maradtak ki a sorból. Ugyancsak tanulmányokat folytattak azóta Londonban Peter Barnes professzor által, Kanadában pedig Paul O'Byrne professzor vezetésével.
további információt a
www.buteyko.hu (Buteyko Légzési Központ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése